Nieuws / Blog
In het submenu vindt u onze verhalen over onze belevenissen in Italië, over Italiaanse wijn en andere nieuwtjes die wij van Gusto d'Italia te Musselkanaal graag met u willen delen.
Subcategorieën
-
Wijnhuizen ontmoeten...
Zondag 15 januari 2023
Gelukkig heb ik in 2022 weer hele mooie wijnproeverijen mogen verzorgen, maar vandaag was het mijn beurt om heerlijke wijnen te proeven en nieuwe wijnen te ontdekken. In de regio Den Haag kwamen wijnhuizen uit verschillende wijnlanden bijeen om hun wijnen te laten proeven. Uiteraard ben ik blijven plakken op de afdeling Italië, waar ik met veel wijnhuizen erg leuke gesprekken heb gehad en uiteraard fantastische wijnen heb geproefd. Wat mij opviel is dat de eigenaren van de Italiaanse wijnhuizen waar ik vandaag mee sprak, mijn bedrijfsnaam “Gusto d’Italia” erg konden waarderen. Ik werd er vaak op aangesproken dat ze dit een hele mooie naam vinden. Tja, hun wijnen zijn naar mijn mening toch ook echt de “Smaak van Italië”!
Ik licht hieronder een aantal wijnhuizen toe, die ik vandaag gesproken heb. Het is teveel om ze allemaal te benoemen.
Paolo Manzone / Piemonte
De Barolo behoort zeker tot één van mijn favoriete wijnen en het wijnhuis Paolo Manzone maakt o.a. een aantal fantastische Barolo’s. De Barolo Serralunga d’Alba heb ik al in mijn wijnaanbod en onlangs heb ik een andere rode wijn, de Luvi Langhe Rosso aan mijn wijnaanbod toegevoegd. Vandaag heb ik o.a. de Barolo Meriame kunnen proeven. Dit is een Barolo gemaakt van druiven uit een ruim 70 jaar oude wijngaard genaamd Meriame. Alleen de beste Nebbiolo druiven worden geselecteerd, de productie van deze Barolo is dan ook maar ca. 6.000 flessen en van de Riserva zelfs maar ca. 2.000 flessen, dus best uniek te noemen. Wil je optimaal van een Barolo genieten, open de fles dan zeker 3 á 4 uur voordat je het wilt gaan drinken, decanteren is niet persé nodig. De Barolo Meriame rijpt ca. 24 maanden in grote Sloveens eiken vaten, daarna nog in kleinere Frans eiken vaten, zodat de wijn totaal ca. 38 maanden op hout rijpt.
Paolo Manzone is een mooi, klein familiebedrijf met ca. 14 ha aan wijngaarden, opgericht in 1999. Het wijnhuis is gevestigd in Serralunga d’Alba in Piemonte. Ik heb Paolo en zijn vrouw vandaag voor het eerst ontmoet, we hebben een heel leuk gesprek gehad over hun wijnhuis en wijnen en ons gesprek afgesloten met de belofte dat we hun wijnhuis zeker komen bezoeken…
Decugnano dei Barbi / Umbrië
Claudio Barbi heeft het wijnhuis opgericht in 1973, vandaag sprak ik de huidige eigenaar Enzo Barbi, de zoon van de oprichter. Het wijnhuis heeft ca. 30 ha aan wijngaarden op een heuvel ten noordoosten van Orvieto in Umbrië. Al hun wijnen hebben een onwijs zuiver karakter met veel minerale tonen. De naam van de witte wijn Mare Antico “Oude Zee” refereert nog naar de ondergrond, omdat hier vroeger een binnenzee lag.
Vandaag heb ik het nieuwe wijnjaar van de Villa dei Barbi Bianco (die al in mijn wijnaanbod aanwezig is) geproefd, wat een heerlijke witte wijn, vol met frisse zuren en mineraliteit, maar ook de Villa Barbi Rosso, de rode wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon, Merlot en Sangiovese. Robijnrood van kleur, een volle en zachte wijn met veel rijp fruit zoals kersen, iets kruidig en aards. Wordt binnenkort toegevoegd.
Borgo dei Posseri / Trentino-Alto Adige
Borgo dei Posseri is een jong en modern wijnhuis (opgericht in 2000) gelegen op een hoogte van ruim 500 meter in Posso Basso tussen Trento en Verona. Het bedrijf is totaal ca. 230ha groot, verspreid over ca. 20 wijngaarden. Ik heb al de heerlijke Toscaanse rode en witte wijn van hun (Ambre appassite), maar ben uiteraard ook zeer geïnteresseerd in de wijnen uit hun regio, Trentino.
Vandaag proef ik de Pinot Nero, een robijnrode wijn, zeer elegant, mineralig en zacht. Veel rood fruit als kersen en aardbeien maar ook een tikkeltje kruidig in de afdronk. Op hun wijnflessen uit Trentino staan een soort “nickname” genoemd. De Pinot Nero heeft als naam “Paradis”, dit verwijst naar de wijngaarden die zich op de top van de berg bevinden (ca. 550m) en dat daardoor de wijnranken bijna de hemel “het paradijs” aanraken. De wijngaarden met Pinot Nero geven niet veel druiven, maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. De wijn rijpt ca. 6 maanden in barriques en rijpt nog na op de fles.
Tevens heb ik de Gewürztraminer geproefd. Wat een heerlijke soepele witte wijn is dit. Vet, zacht en fluwelig met bloemige tonen (rozen). Lage zuurgraad en aanhoudend in de afdronk. De wijn rijpt ca. 7 maanden in stalen tanks en rijpt tevens nog na in de fles.
Als wij in hun regio zijn, neem ik zeker contact met hun op om de mooie wijnroute die ze hebben opgesteld, te gaan volgen om zo de wijngaarden behorende bij hun wijnhuis optimaal te kunnen bekijken.
Marco Porello / Piemonte
Van het wijnhuis Marco Porello heb ik al een aantal wijnen in mn wijnaanbod, maar nog geen rode wijn. Vandaag sprak ik met Sara, een medewerker van het wijnhuis dat in 1930 is opgericht door Cesare Porello. Marco, inmiddels de 3e generatie, runt het wijnhuis sinds 1994 en het wijnhuis maakt een breed scala aan wijnen in Piemonte. Super leuk gesprek met Sara gehad en naast de voor mij bekende wijnen, tevens de Porello Barbera d’Alba Mommaino geproefd. Een volle en zeer fruitige wijn, zacht met een goede zuurgraad. En natuurlijk ook hun Barolo, de wijn van Piemonte.
Fosso Corno / Abruzzo
De zeer bekende Cima Bianca heb ik volgens mij als sinds het begin in mijn wijnaanbod, net zoals de Cima Rosa (de rosé). Later is daar de Il Grande aan toegevoegd, nu was ik erg benieuwd naar de traditionele Montepulciano, de Mayro. Dit is een rode wijn gemaakt van 100% montepulciano druiven. Het rijpt ca. 6-8 maanden in grote eiken houten vaten en daarna nog ca. 2-3 maanden op de fles. Een volle robijnrode wijn met tonen van donkerrood fruit.
Fosso Corno is natuurlijk voor mij al een bekend wijnhuis, dus altijd goed om meer wijnen van hun te gaan aanbieden.
Cantine Paradiso
Uiteraard ook nog even bij Cantine Paradiso langs geweest. Alhoewel er voor mij niets nieuws te proeven was (ik ken natuurlijk de meeste wijnen al), nog wel even een praatje gemaakt. Dit wijnhuis staat echt op mijn lijstje om te bezoeken. Ze zijn hun wijnhuis een beetje aan het verbouwen, zodat ze ook een mooie ruimte hebben om mensen te ontvangen en wijnen te proeven. Dus dat komt goed uit. Dit mooie wijnhuis met hun fantastische wijnen uit Puglia behoort zeker tot mijn favorieten.
-
Tocai, tai? Is dat...
In mei was ik eindelijk weer in Italië. In mijn vorige blog kon je lezen dat ik toen het wijnhuis Montresor heb bezocht. Maar ik vind het ook heel leuk om lokale wijnhuizen te bezoeken.
Ik was in de regio Veneto / Friuli-Venezia Giulia.
Je kent het wel….. ik zat in een restaurant en bestelde een witte wijn. Het ruikt lekker en ik neem een slok, oh… erg verrassend voor een huiswijn. Ik vraag de ober welke wijn ik in het glas heb, “Tocai, ook wel Tai genoemd”, zegt hij. Tocai?? Tai?? Klopt dat wel? Ik vind het erg Aziatisch klinken, maar het is toch echt een Italiaans druivenras uit de regio. (voor mij) nieuwe druivenrassen ontdekken, dat blijf ik erg leuk vinden. Dus ga ik op zoek naar een lokaal wijnhuis die ook Tai in haar wijnaanbod heeft. Gelukkig was deze snel gevonden, op maar ca. 15 minuten van ons verblijf vond ik Cantina Ca’ Venzona.
We komen binnen en worden hartelijk ontvangen. Wat een leuke Cantina is dit! En druk….. zo leuk om te zien dat de lokalen hun wijn daar ’s ochtends vroeg al komen halen, zo rechtstreeks vanuit de tanks. We mogen echt van alles proeven, waaronder dus ook de witte wijn Tai. Een strogele wijn met lichtgroene reflecties. Het heeft tonen van appel, kruiden als tijm en een vleugje citrus. Een erg aangename aperitiefwijn.
Tocai, tai… het is tegenwoordig beter bekend als Friulano. Want sinds 2007 mag deze druifsoort geen Tocai meer heten. De regio Tokaj uit Hongarije heeft bij de Europese Unie bescherming van de naam aangevraagd, waardoor de druifsoort dus nu Friulano of Tai is gaan heten.
Tevens heb ik de rode wijn, gemaakt van de Refosco, geproefd. Dit is ook een druifsoort typisch voor deze regio. Het is een laat rijpende druif, dat eind september geoogst wordt. Een robijnrode wijn met een helder randje, tonen van wilde bramen, bosbessen en een vleugje chocolade.
Helaas exporteert dit wijnhuis geen wijnen naar het buitenland, dus kan ik hun wijnen niet gaan aanbieden. Ik heb de Friulano wel in een blend, Custoza van het wijnhuis Montresor, maar mijn zoektocht naar een witte wijn met alleen de Friulano (Tocai, Tai) gaat dus nog even verder.
Een mooi wijnhuis dat haar wijnen vooral lokaal verkoopt, met mooie en nette wijngaarden.
-
Bezoek Wijnhuis...
Maandag 02 mei…. Ik bevind me in de wereld van de Amarone!
Vandaag heb ik een afspraak bij het wijnhuis Montresor, aan de rand van de stad Verona. Ik had niet verwacht dat het wijnhuis zich in de stad bevind, vroeger was dit ook niet zo, maar de stad Verona is in de loop van de tijd steeds groter geworden en dus dichterbij het wijnhuis gekomen. We rijden de oprijlaan op en ik zie een groot gebouw met een loods en een wijnshop. Eerst dacht ik, “zit ik wel goed?”, maar eenmaal binnen gekomen was ik aangenaam verrast. Aan de buitenkant zie je niet wat er binnen allemaal aanwezig is en hoe groot het eigenlijk is.
Montresor is een mooi wijnhuis dat dit jaar haar 130 jarig bestaan viert. Inmiddels is de 4e generatie aanwezig in het bedrijf. De wijngaarden liggen op enige afstand van de locatie waar ik was en aangezien de wijnstokken net uit hun winterslaap komen, heb ik besloten om de wijngaarden niet te bekijken.
De rondleiding begint bij een aantal machines die na de oogst worden gebruikt. En dan gaan we de “wijnkelder” in. Hier staan de mooie grote wijnvaten gevuld met het druivensap wat later fantastische wijnen zullen worden. Tevens zijn er nog grote tanks aanwezig die in de muren van de wijnkelder verwerkt zijn. Zodra je de wijnkelder uit bent en verder door de grote opslagplaatsen loopt, loop je dus als het ware over de wijn, omdat deze tanks zich hieronder bevinden.
Ook mooi om de “graffiti”-wand nu zelf ook te kunnen zien. Dit is een wand in de wijnkelder waarop het etiket van de rode wijn Wine Urban Park Appassimento is geïnspireerd. Ook hier kun je goed zien dat er zich achter de muur ook weer tanks bevinden.
De “Mula”, de zwarte satijnachtige fles, vierde vorig jaar zijn 100 jarig bestaan. De fles heeft een chique uitstraling en gevuld met een fantastische Amarone, is het een mooi cadeau om te geven (en uiteraard fantastisch om te drinken). Maar de fles is met een reden zo gemaakt. Vele jaren geleden werden de wijnen veel geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Dit ging per schip. Doordat wijn destijds nog niet als een luxe product werd beschouwd, werden de flessen vaak in open kratten op het dek van de schepen verscheept. Uiteraard waren dit niet de beste omstandigheden voor de wijn i.v.m. de zon die constant op de flessen scheen. Giacomo vond dat dit niet langer zo kon en begon de flessen te bewerken. Zo is, in 1921, het satijnen laagje op de fles ontstaan, om de wijn tijdens transport te beschermen tegen o.a. de zon.
Op het moment dat ik er was, werd er niet gebotteld, maar uiteraard heb ik de “bottle-straat” wel kunnen zien en hebben we er uitgebreid over gesproken.
De grote zolder was leeg, de druiven zijn inmiddels gedroogd en verwerkt en de zolder wacht tot ca. begin september om weer gevuld te worden. De met de hand geoogste druiven zullen hier dan in smalle kratjes aan hun droogproces beginnen, de appassimento methode.
Na de rondleiding is het tijd om met elkaar een aantal wijnen te gaan proeven. We proeven o.a. de witte wijn Soave en de rode wijnen Valpolicella Ripasso Capitel della Crosara (deze is binnenkort ook bij ons te bestellen) en 3 amarone’s. De Amarone in de mooie Mula fles, de Amarone Capitel della Crosara en de Giacomo Montresor Amarone Fondatore. Deze laatste vond ik erg verrassend. Het is de amarone dat is opgedragen aan de oprichter van het wijnhuis: Giacomo Montresor. Deze wijn brengt je terug naar de oorsprong, toen de amarone nog "Recioto scapà" heette. Het is gemaakt volgens de traditionele bereiding van Amarone della Valpolicella. De druiven drogen tot aan het eind van februari. Daarbij wordt 45% van het gewicht (water) verloren. Wanneer dan wordt geperst, is de most geconcentreerd en volzoet. Deze wordt langzaam, gedurende vier maanden, vergist in RVS tanks tot hij helemaal droog is. Na de gisting rijpt de wijn drie jaar in grote vaten van eikenhout. Vervolgens rust de wijn nog 6 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht. Qua geur kun je tonen van viooltjes, zoethout, rijpe kersen en pruimen ontdekken en het is rijk en elegant van smaak met tonen van gedroogd rood fruit, leer en kaneel. Het is echt heel anders dan de amarone’s die ik ken. Thuis ga ik deze “originele” amarone nogmaals proeven, ik vind deze smaak echt heel anders en ik denk misschien zelfs wel lekkerder.
Pierre Luigi Ferrari, heel erg bedankt voor deze rondleiding in het mooie wijnhuis Montresor.
-
Fair Atelier “De...
Zondag 29 augustus was het dan zover. Ik zou voor het eerst op een fair staan. Geen idee wat me te wachten stond, maar ik had er enorm veel zin in.
Bij aankomst op het terrein, viel me direct op hoe mooi het terrein ingericht was. Een sfeervolle setting met allemaal mensen die hun eigen kraam aan het opbouwen waren. Bij het opbouwen van de kramen regende het een beetje. Dan gaat er al van alles door je heen. Komen er wel mensen? Houden deze mensen wel van wijn? Hopelijk wordt het weer beter? …..
Klokslag 13.00 uur had ik mijn kraam klaar en de eerste bezoekers kwamen het terrein al op. Gelukkig was het weer wat opgeknapt, precies goed voor een bezoek aan een leuke fair! En druk dat het werd!! Jeetje, dit had ik echt niet verwacht, zoveel bezoekers. Ik vond het vooral fantastisch voor Monique, eigenaresse van Atelier “De Tuinkamer”. Want als je zoiets organiseert (ook voor het eerst), dan hoop je natuurlijk dat het een succes wordt. Nou, dat was het zeker. Veel bezoekers, een hele mooie fair en alles top geregeld. Complimenten voor de organisatie en iedereen die meegeholpen heeft!
Ik heb veel wijnliefhebbers gesproken, ik mocht mijn passie voor Italiaanse wijn deze middag volop delen. Velen hebben een heerlijke wijn meegenomen om thuis lekker van te genieten. Ik vond het fantastisch om op deze fair te mogen staan en eenmaal thuis, nog even nagenieten onder het genot van een heerlijke Italiaanse wijn!
Voor herhaling vatbaar…
Groet,
Judith
(heb je de fair gemist, maar wil je wel graag thuis genieten van een heerlijke Italiaanse wijn? Op donderdag kun je tussen 16.00 – 20.00 uur langskomen in Musselkanaal aan de Akade 13)
-
Nieuwe webshop /...
Onze nieuwe website/webshop is online!
Na een aantal jaren gewerkt te hebben met onze website/webshop, vonden we dat het tijd was om de site te vernieuwen. Achter de schermen hebben we hard gewerkt, daardoor waren we soms ook wat minder actief op Facebook en Instagram, maar nu kunnen we het dan ook laten zien. We zijn erg blij met het resultaat!
Onze nieuwe webshop is o.a. voorzien van een verbeterde zoekfunctie, het menu hebben we anders ingedeeld, waardoor je nu direct naar de wijnsoort kunt navigeren (rode wijn, witte wijn, rosé, spumante/frizzante). Onderaan de website vind je alle overige informatie, zoals verzending, contactgegevens en over ons.
De wijnen zijn beter gepresenteerd en het bestelproces is verbeterd, je kunt nu ook kiezen of de wijn verstuurd moet worden of dat je het bij ons komt afhalen (op afspraak).
Voor onze bestaande klanten houdt het wel in dat er (eenmalig) een nieuw account moet worden aangemaakt.
Er zijn een aantal wijnen uit ons aanbod gegaan en nieuwe voor in de plaats gekomen. Binnenkort zullen we weer nieuwe wijnen toevoegen aan ons aanbod en zullen de voorraden weer worden aangevuld.
Uiteraard blijven we constant bezig met onze webshop, om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, want……..
Onze passie voor Italiaanse wijn willen we graag met jou delen!
-
Nieuwe wijnen...
Zondag 19 januari 2020.
Een wijnproeverij organiseren vinden wij fantastisch om te doen, maar vandaag waren we zelf aanwezig bij een proeverij, een bijeenkomst met verschillende wijnhuizen uit verschillende landen.
We moesten er even voor rijden, maar dat was het zeker waard. We hebben gesproken met een aantal bekende wijnhuizen, maar we hebben ook een aantal (voor ons) nieuwe wijnhuizen leren kennen. We hebben ontzettend veel wijnen geproefd vandaag en zeker een aantal “nieuwe” wijnen gevonden die we aan ons wijnaanbod gaan toevoegen. Binnenkort zullen deze wijnen online staan en zullen we het nieuwe aanbod op Facebook presenteren.
Hieronder zullen we een aantal wijnhuizen toelichten. Uiteraard hebben we meer wijnhuizen ontmoet vandaag, te veel om allemaal te benoemen.
Fosso Corno, Abruzzo
We hebben gesproken met dhr. Marco Biscardo en samen de nieuwe Montepulciano d’Abruzzo DOCG Colline Teramane, Il Grande Silenzio geproefd. Een zeer bijzondere wijn met een mooi verhaal! Ook hebben we besproken dat we zeker een bezoek gaan brengen aan dit mooie wijnhuis in d’Abruzzo. De nieuwe witte wijn “Pecorino” wordt toegevoegd aan ons aanbod van Fosso Corno wijnen.
Dhr. Marco Biscardo
Cantine Renzo Masi / Fattoria di Basciano, Toscane.
Ook hebben we een leuk gesprek gehad met dhr. Paolo Masi en Giorgio Masi. Onlangs hebben wij de Contrappasso van dit wijnhuis aan ons wijnaanbod toegevoegd, een wijn die op een proeverij, die wij net voor de feestdagen mochten verzorgen, zeer goed werd beoordeeld. Vandaag hebben wij o.a. een verrassende rosé mogen proeven, een zoete rosé gemaakt van de Sangiovese druiven. Een heerlijke dessertwijn of voor de liefhebbers van zoete wijnen.
Dhr. Paolo en Giorgio Masi
Cantine Paradiso, Puglia.
Van Cantine Paradiso uit Puglia hebben we al een aantal wijnen in ons wijnaanbod. Vandaag hebben we ook dhr. Angelo Paradiso voor het eerst ontmoet. Op dit moment is hij de 3e generatie in het wijnhuis. Op zijn advies hebben we ook de rode wijn 1954 Primitivo geproefd en we waren aangenaam verrast. Wat een heerlijke wijn, deze gaan we zeker toevoegen.
Roeno, Trentino.
Een leuk wijnhuis, gesitueerd op de grens van Veneto en Trentino ten oosten van het Gardameer. Van dit wijnhuis hebben we een fantastische Pinot Grigio geproefd. Een witte wijn dat in een wat duurdere prijscategorie valt, maar wij vinden het zeker de moeite waard om deze wijn toe te voegen. Het is een wijn waarvan 80% van de wijn wordt vergist in RVS tanks, de andere 20% in grote vaten van Frans eikenhout en dat proef je!
-
Regiomagazine december...
-
Bezoek wijnhuis...
Eindelijk is het zover! We gaan naar het wijnhuis Principe di Corleone.Na een aantal ontmoetingen op Prowein in Düsseldorf, gaan we nu naar Sicilië.Het is zaterdag 20 oktober 01.30 uur en we vertrekken richting het vliegveld van Düsseldorf voor onze reis naar Sicilië. Het is heel vroeg, maar we hebben er onwijs veel zin in. Na een goede vlucht hebben we de huurauto opgehaald en gaan we rond 10.45 uur richting Corleone. Wat een geweldige route, in de auto is het al genieten. We zijn wat aan de vroege kant, dus gaan we middenin Corleone even lunchen. Eigenlijk gaat het restaurantje al bijna dicht, maar mevrouw zorgt ervoor dat we toch nog heerlijk kunnen lunchen. Daarna gaan we naar ons verblijf, Agriturismo Casa Mia, midden tussen de heuvels van Corleone, wat een mooi en rustig plekje!De volgende ochtend schijnt het zonnetje heerlijk over Corleone en de wijngaarden. Vooraf leek het er helemaal niet op dat het mooi weer zou worden, maar we hebben geluk. Na een echt Siciliaans ontbijt met zoetigheid en fruit, hebben we afgesproken met Leoluca Pollara. Deze ochtend gaan we samen naar Corleone en leidt hij ons rond door dit karakteristiek dorpje. Ook hebben we een heerlijke wandeling bij de Cascata delle due Rocche gemaakt. Doordat het na de zomer is, stroomt er helaas maar 1 deel van de normaal gesproken dubbele waterval, maar het is prachtig hier.
Bij terugkomst bij Casa Mia werden we aangenaam verrast! Op zondagmiddag komt de familie vaak samen voor een uitgebreide lunch en wij werden uitgenodigd om samen met hun te lunchen. Wat een gezelligheid, heerlijk eten dat natuurlijk werd begeleid door hun geweldige wijnen.Het wijnhuis Principe di Corleone is een mooi familiebedrijf dat is opgericht in 1892 door Giuseppe Pollara en generatie na generatie (inmiddels de 4e) met toewijding en talent, heeft de familie Pollara zowel in Italië als in het buitenland de waarden en cultuur van de Siciliaanse wijnen overgedragen. Het bedrijf bevindt zich in het hart van west-Sicilië en bevat ca. 100 ha aan wijngaarden. Helaas zijn de mooie druiventrossen al geoogst, maar het is fantastisch om hier te zijn.
Op maandagochtend bezoeken we het bedrijf en worden we rondgeleid door Leoluca. We hebben geluk, want de nieuwe Novello Cupido wordt op dit moment gebotteld, voor ons een mooie gelegenheid om te zien hoe de wijn in de fles komt en hoe de flessen hun traject vervolgen totdat ze in de dozen verpakt worden. De fles heeft een prachtig nieuw etiket gekregen dat perfect bij de naam past.
Na de bottelingruimte gaan we naar het magazijn, vervolgens naar de ruimte met de stalen tanks. Hier hebben we een beetje van de Catarratto geproefd dat zich nog in de tanks aan het ontwikkelen is tot wijn, nu al lekker, maar de geur viel ons vooral op, het ruikt echt heerlijk.
Daarna gaan we door naar buiten, daar waar de druiven aankomen en geperst worden. Alles was nu natuurlijk opgeruimd, omdat de oogst inmiddels achter de rug is, maar mooi om te zien. We kijken nog even de wijngaarden rondom het bedrijf in en dan gaan we naar de ruimte met de mooie Sloveense en Frans eiken vaten. Hier rijpen de heerlijke wijnen zoals de Nero d’Avola en de Quercus Nero d’Avola. Hier proeven we wat van de Quercus Nero d’Avola, rechtstreeks vanuit het vat, heerlijk! Het bedrijf produceert ruim 40 wijnen, aangevuld met mousserende en dessert wijnen.
De rest van onze tijd hier hebben we besteed aan het bezoeken van o.a. Palermo, de kustlijn nabij Palermo, Taormina. Sicilië is een fantastisch eiland, er is zoveel moois te zien, dit kun je echt niet in 1 week bekijken.
Het was een mooie kennismaking met het wijnhuis en de familie Pollara, mooi om het bedrijf te zien dat de fantastische wijnen maakt waar wij zo van houden. Het maakt ons alleen maar trotser dat wij als enig Nederlands bedrijf de wijnen van dit mooie familiebedrijf naar Nederland importeren.Ook ons verblijf bij Agriturismo Casa Mia was fantastisch. Het ligt direct naast het wijnhuis met een fraaie ligging tussen de heuvels van Corleone en alle faciliteiten om er een fijne vakantie te beleven.We willen de familie Pollara, Max, Gabriele en natuurlijk Leoluca heel erg bedanken voor hun gastvrijheid en de fijne tijd in Corleone!
Principe di Corleone, Eccelenza da bere.Oktober 2018,Harry en GrethaErwin en Judith
-
Bezoek van Claudia...
Cordara, Castel Boglione/PiemontePersoonlijk contact met wijnhuizen, dat is één van de dingen wat ons werk zo mooi maakt.Onlangs zijn we in contact gekomen met Claudia Cordara van het wijnhuis Cordara, een klein familiebedrijf in Piemonte dat wijnen maakt van o.a. de druifsoort Barbera, zoals bijvoorbeeld de Barbera d’Asti.Gisteren hadden wij het genoegen haar bij ons in Musselkanaal te mogen ontvangen en hebben we een 1e overleg gehad over de mogelijkheden om haar wijnen ook in Nederland te importeren/verkopen. Meestal is het zo dat wij gesprekken in Italië, of via de telefoon (en e-mail) voeren, maar hoe leuk is het dat de eigenaresse van een wijnhuis bij ons op bezoek was! We hadden een superleuk gesprek, maar dat kan ook haast niet anders als je dezelfde passie deelt, namelijk (Italiaanse) wijn! Zij over het maken van wijn en wij over het verkopen (en drinken) van deze heerlijke wijnen. We gaan nu verder onderzoeken wat onze mogelijkheden zijn en hopen uiteraard op een mooie samenwerking.Wordt vervolgd!26 januari 2019
-
Wijnproeverij met een...
Wijnproeverij met een beautytwist!Dat klinkt al gezellig toch? En dat was het ook!Op vrijdag 30 november jl hadden wij het genoegen om samen met schoonheidssalon Rolien en salon beauty bar Loes Springer een beauty- en wijnavond te organiseren, waarbij de dames in 2 groepen werden verdeeld, een groep ging naar de wijnproeverij en een groep kreeg beauty tips en een demonstratie. Daarna werden de groepen gewisseld van plaats.Beautytwist:Rolien gaf een demonstratie hoe je het beste een dag make-up kunt aanbrengen en hoe je een mooie, feestelijke make-up aanbrengt voor als je naar een feestje of bijvoorbeeld bruiloft gaat. Tevens had ze zeer interessante beauty-tips over het gebruik van bijvoorbeeld mascara of poederborstels.
Nagelstyliste Loes heeft een dame voorzien van mooie, feestelijke nagels, erg leuk voor de komende feestdagen.De wijnproeverij:Bij binnenkomst kregen de dames een welkomstdrankje, een heerlijke lichtroze rosé (Borgo Selene) van het wijnhuis Baglio Curatolo Arini.Tijdens de proeverij werden twee witte wijnen en twee rode wijnen gepresenteerd. Onder het genot van o.a. een lekker kaasje en parmaham zijn de volgende wijnen geproefd:
Wit: - Principe di Corleone - Catarratto Chardonnay - Biscardo – Oropasso Rood: - Principe di Corleone – Nero d’Avola - Biscardo – Neropasso
Na de proeverij en de demonstraties konden de dames wat rondlopen, de salon bekijken (wist je trouwens dat je bij schoonheidssalon Rolien ook een heerlijke wellness avond kunt beleven?) en gezellig met elkaar te kletsen. Na afloop hadden we voor de aanwezige dames een leuke goodiebag om mee naar huis te nemen.We kunnen terugkijken op een heerlijke avond vol gezelligheid!
-
Regiomagazine november...
In de november editie van Regiomagazine staat deze mooie bedrijfspresentatie. Wij zijn er heel blij mee en hebben al vele leuke reacties mogen ontvangen.
-
Prowein Düsseldorf 2018
Prowein Düsseldorf 2018Op 19 maart jl. hebben we een bezoek gebracht aan Prowein te Düsseldorf, de vakbeurs op wijngebied. Dit jaar waren er 6.870 exposanten uit 64 landen en met ruim 60.000 bezoekers uit 133 landen was het een succesvolle beurs. Wij waren natuurlijk alleen geïnteresseerd in wijnen uit Italië, 2 hallen vol met Italiaanse wijn. Italië was dan ook het best vertegenwoordigd deze beurs en steeds meer mensen ontdekken hoeveel Italië te bieden heeft op het gebied van wijn.Typische Italiaanse druifsoortenHeerlijke wijnen proeven, je kunt het toch eigenlijk geen werk noemen!Italië heeft zoveel “eigen wijnen” en dat is wat wij zo bijzonder vinden. Internationale druifsoorten zoals bijvoorbeeld de Merlot of een Chardonnay vind je overal in de wereld. Maar neem bijvoorbeeld een Grillo, dit is een typische Siciliaanse druifsoort, of een Negroamaro uit Puglia. Wij gaan zoveel mogelijk op zoek naar wijnen van zulke typische Italiaanse druifsoorten, omdat deze Italië zo uniek maken. Maar natuurlijk hebben we ook wijnen van de internationale druifsoorten die in Italië ook veelal voorkomen. Ook deze wijnen zijn heerlijk en horen bij de smaak van Italië.Principe di CorleoneTijdens de beurs hebben we weer een aantal leuke mensen gesproken, maar we hadden vooraf al een afspraak gemaakt met de heer Pollara van het wijnhuis Principe di Corleone. Na een hartelijk ontvangst zijn we bij elkaar gaan zitten om nieuwe wijnjaren te proeven van wijnen die we al in ons aanbod hebben en natuurlijk om een aantal (voor ons) nieuwe wijnen te ontdekken. Ondertussen even bijpraten over hoe de verkoop van hun wijnen in Nederland gaat, aangezien wij het enige bedrijf in Nederland zijn die hun wijn rechtstreeks vanaf hun wijnhuis importeert.We gaan onze lijn van wijnen van Principe di Corleone uitbreiden met 3 wijnen. Een witte wijn, een rode wijn en een Spumante. Binnenkort zijn er weer een aantal heerlijke wijnen onderweg van Sicilië naar Musselkanaal. Zodra ze gearriveerd zijn, informeren wij u natuurlijk via onze site en Facebook.De heer Pollara heeft ons uitgenodigd om hun bedrijf te komen bezoeken. Dit vinden wij natuurlijk fantastisch en dat gaan we ook zeker doen. Later hierover meer! (zie blog bezoek wijnhuis Principe di Corleone, oktober 2018).
Al met al was het een zeer interessante dag. Waar je ook keek, overal wijn, wijnflessen, glazen en kurken.Il vino Italiano siamo noi.(Deze leuke spreuk zagen wij op deze beurs, vrij vertaald betekent het “wij zijn Italiaanse wijn”).
-
Rome 2017
Oktober 2017.Rome, wat ben je mooi!Vorige week hebben we een bezoek gebracht aan de Città Eterna, de eeuwige stad. Tijd te kort, dat was de conclusie toen we weer in het vliegtuig zaten. Wat hebben we genoten van deze mooie stad.Rome ligt in de regio Lazio, een gebied met niet veel typische Italiaanse wijnen. Onder de witte wijnen is de Frascati natuurlijk dé wijn uit dit gebied. Dit merk je ook goed als je in Rome een witte wijn besteld bij bijvoorbeeld een restaurant of trattoria. Op alle wijnkaarten kom je deze wijn tegen en als je een cameriere (ober) vraagt wat ze aanbevelen, hoor je veelal de Frascati voorbij komen. Dus toen we eenmaal op een terras met uitzicht op het Pantheon zaten, (in het zonnetje want het was deze dagen nog volop zomer in Rome), heb ik een glas Frascati Superiore besteld. Ik moet zeggen, de smaak van Rome beviel me goed! Zacht en fris met een kleine hint van limoen. Deze wijn is vernoemd naar het stadje Frascati, vlakbij Rome en is uitermate geschikt om op het terras te drinken, maar ik heb het tevens gecombineerd met een heerlijke bruschetta, perfect!Frascati is een wijn gemaakt van verschillende druifsoorten: Malvasia bianca di Candia e/o Malvasia del Lazio (Malvasia puntinata) minimaal 70%; Bellone, Bombino bianco, Greco bianco, Trebbiano toscano, Trebbiano giallo, afzonderlijk of in combinatie maar met een maximum van 30%; Andere soorten witte druivensoorten die geschikt zijn voor de teelt in de regio Lazio met een maximum van 15-30%.Bij elke wijnbar, restaurant of trattoria die we hebben bezocht, heb ik de volgende vraag gesteld: Wat is nu een typische rode wijn uit het gebied Lazio? Die is er eigenlijk niet. Het blijkt dat de Merlot-druif het in Lazio goed naar zijn zin heeft en deze druifsoort vind je veelal terug in hun rode wijnen. Op de wijnkaarten vind je ook de wijnen uit de gebieden Veneto(Valpolicella) en Toscane (Chianti). Wel heb ik een, voor mij, nieuwe rode wijn geproefd uit de regio Piemonte die me aangenaam verrast heeft. Deze wijn gaan we ook thuis eens proeven, wie weet!Lazio, erg bekend om zijn witte wijnen, met als bekendste wijn natuurlijk de Frascati. Toch zit er veel verschil in de Frascati wijnen. Bestel dus niet altijd de goedkoopste, want dat is veelal niet de lekkerste wijn. Met Rome in de achtertuin, heb je in Lazio vele wijnhuizen die niet voor kwaliteit gaan, maar meer voor kwantiteit. Aangezien de terrassen in Rome altijd vol zitten, verkopen ze hun wijnen toch wel.
-
Bezoek wijnhuis...
Augustus 2017.Deze zomer zijn we in het gebied Trentino Alto Adige / Südtirol. We verblijven aan het Lago di Levico (Levicomeer), een fjord vormig meer naast het Caldonazzo meer. Deze beide meren worden gescheiden door een bergketen, maar zijn ondergronds door grotten met elkaar verbonden.We hebben een afspraak bij het wijnhuis Castelfeder. Het maken van wijn staat al sinds 3 generaties in het middelpunt van de familie Giovanett. In 1969 begon Alfons Giovanett het bedrijf dat in 1989 werd overgenomen door zijn zoon Günther en zijn vrouw Alessandra. Ook hun kinderen, Ivan en Ines, zijn betrokken bij het bedrijf. Vandaag worden wij ontvangen door Ivan op de locatie Kurtinig.Wij kennen natuurlijk al een aantal wijnen van Castelfeder, maar omdat we ons wijnaanbod van hun wijnen willen gaan uitbreiden, proeven we een aantal, voor ons, nieuwe wijnen.De Kerner Lahn is één van die witte wijnen die we proeven. Deze halfaromatische wijn is een mix van de rode druif Vernatsch (ook wel Schiava of Trollinger) en de witte druif Riesling. Een echte “genietwijn”.Tussen het proeven door hebben we het over het ontstaan van het bedrijf, maar ook over een oude wijnberg in Duitsland.Ivan Giovanett heeft samen met een studiegenoot, in 2011, een oude wijnberg aan de Moezel in Duitsland gekocht en het een nieuw leven gegeven. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat de wijnberg schoongemaakt werd en zo ontdekten ze dat er tevens nog ca. 1000 stuks oude wijnstokken op de berg aanwezig waren. 25 jaar lang verwaarloosd en onverzorgd en nu geven deze oude Riesling en ook de nieuw aangeplante wijnstokken fijne druiven voor een heerlijke wijn.De Mont Més serie is modern, jong en dynamisch!Wij waren aangenaam verrast door de Cuvee Rosso. Deze wijn bestaat uit 50% Lagrein, 20% Merlot, 20% Cabernet en 10% Pinot Nero. Een heerlijke combinatie!Na het proeven nemen we een kijkje in de fraaie wijnkelder van Castelfeder met de houten vaten waar de wijnen liggen te rijpen. Het blijft een mooi gezicht, al die houten vaten bij elkaar met heerlijke wijnen die pas over een paar jaar bij ons op tafel zullen staan. Er zijn wijnen die ca. 18 maanden in de houten vaten zullen blijven, daarna nog een jaar in de stalen tanks en die vervolgens nog eens 6 maanden in de fles moeten rijpen.
Achter het bedrijf liggen de mooie wijngaarden. We lopen er samen doorheen, praten over de verschillende druifsoorten en proeven zelfs de druiven rechtstreeks van de wijnstokken. Iedere druifsoort heeft zijn eigen manier van verzorgen en bewerken om er die wijn van te maken die we zo graag drinken.
Castelfeder heeft haar wijngaarden in Neumarkt (in het Italiaans Egna) en Kurtinig an der Weinstraße (in het Italiaans Cortina sulla strada del vino), Zuid Tirol, en het bevat totaal ca. 50 ha. over een gebied van ca. 30km. Nu produceren ze ca. 60% witte wijn en ca. 40% rode wijn.Zuid Tirol is het perfecte gebied voor hun wijnen. Verschillende lagen in de bodem en natuurlijk de klimaatveranderingen. Warme dagen en relatief koude nachten (dat hebben we tijdens ons verblijf zelf ondervonden, de nachten zijn best koud in de zomer!).Natuurlijk nemen we nog een paar flessen wijn mee voor de rest van ons verblijf in Trentino Alto Adige, want ook dat hebben we gemerkt…… voor een lekkere wijn moet je niet in de supermarkt zijn!
-
Principe di Corleone,...
Vanaf nu exclusief bij ons verkrijgbaar!
Hij is er! Een pallet vol met heerlijke wijnen uit Sicilië.
Van het wijnhuis Principe di Corleone hebben we nu totaal 6 wijnen in ons wijnaanbod.Na onze eerste kennismaking met de Nero d’Avola van dit wijnhuis wilden we meer! Na een periode van contact en overleg met het wijnhuis, hadden we afgesproken dat we elkaar in Maart op Prowein te Düsseldorf zouden ontmoeten. Toen we het beursgebouw binnenkwamen, waren er 2 hallen met Italiaanse wijn, wat een feest! Nadat we met een aantal voor ons bekende wijnhuizen hadden gesproken, hebben we de stand van Principe di Corleone opgezocht. Na vaak contact te hebben gehad, hebben we nu ook persoonlijk kennis gemaakt met de heer Pollara en hebben we samen heerlijke wijnen geproefd. En nu, na het regelen van vergunning en transport, is de pallet met wijn aangekomen.Wij importeren als enig Nederlands bedrijf de wijnen van Principe di Corleone en daar zijn we trots op!Hun wijnen hebben in de loop van de jaren vele prijzen gewonnen. Onlangs heeft de Catarratto Chardonnay 2016 nog een gouden medaille gewonnen op de Concours Mondial de Bruxelles.Een bezoek aan dit wijnhuis staat zeker op onze planning.We hopen dat jullie, net als ons, kunnen genieten van de “smaak van Sicilië” met de wijnen van Principe di Corleone.Salute!De wijnen zijn op deze pagina te bestellen.
-
Prowein Düsseldorf...
Gisteren (19 maart) hebben we de internationale wijnvakbeurs Prowein in Düsseldorf bezocht.9 hallen vol met wijn, waarvan 2 hallen met Italiaanse wijn. Een mooie kans om nieuwe wijnen te ontdekken en de trends te volgen. Aan het eind van deze beursdag bleek dat we tijd te kort hadden om alles te kunnen zien, maar we hebben een zeer geslaagde dag gehad. We hebben onder andere gesproken met wijnhuizen als Futura 14 (Bruno Vespa), Batasiolo en Borgo Molino.Ook Principe di Corleone (Sicilië) was met een stand aanwezig. We hebben een goed gesprek gehad met de heer Pollara en we hebben hun wijnen uitgebreid kunnen proeven. Omdat wij als enig Nederlands bedrijf hun wijn importeren, hebben we besloten om ons assortiment met hun wijnen verder uit te breiden, hierover binnenkort meer!Tevens hebben we de stand van het wijnhuis Castelfeder (Trentino) bezocht. Daar hebben we gesproken met de eigenaresse en ook hier hebben we heerlijke wijnen geproefd. In augustus zullen we dit wijnhuis gaan bezoeken.
-
Tropische temperaturen
Tropische temperaturen op komst!
Dit weekend staat in het teken van volle terrasjes, verkoeling aan zee of in het zwembad, maar ook van het genieten in de tuin. De geur van de BBQ zul je ongetwijfeld in veel tuinen tegenkomen. Velen van ons hebben ook nog het geluk te kunnen genieten van een lang weekend in verband met Hemelvaart, krijg je ook een beetje het vakantiegevoel?
Met zulke temperaturen ben je wel toe aan een fris en fruitig wijntje. Maar let op! Drink witte wijn en rosé ook niet te koud. Dat heeft invloed op de smaak en de aroma's van de wijn.
Een witte wijn of rosé heeft genoeg aan ca. 2,5 uur koeling, maar wist je dat een gekoelde rode wijn in deze tijd ook heerlijk is?
Maximaal een uurtje in de koeling (voor lichte rode wijnen) en genieten maar!Heb je deze wijnen al geproefd?
Wit: Pezzapiana Castel del Monte, Torrevento, erg lekker in de zomer!
Rosé: Van hetzelfde wijnhuis als de witte wijn. Primaronda Rosato. Een zachte, licht kruidige rosé, een feestje in de zomer!
Rood: Wil je een rode wijn gekoeld drinken? Probeer dan eens de Barbera d'Asti van Beni di Batasiolo, een robijnrode wijn met een fruitig en krachtig karakter.Proef de zomer!
-
Principe di Corleone
Heb je gisteren (26 mei) Gort over de grens gezien?Het was daar, in het dorp Corleone, waar wij de heerlijke wijn (Nero d’Avola) van het wijnhuis Principe di Corleone hebben ontdekt. Deze wijn kwam ook voorbij in de aflevering van gisteren. Tijdens onze vakantie hebben wij genoten van een heerlijke lunch in een restaurant middenin Corleone, waar deze wijn werd geschonken en nog altijd ontbreekt deze wijn niet in onze privé-wijnkast!In Nederland is de wijn alleen bij ons verkrijgbaar, wij importeren deze wijn rechtstreeks van het wijnhuis. Binnenkort wordt ons aanbod uitgebreid met meer heerlijke wijnen van dit wijnhuis. Eccellenza da Bere!(Fantastisch om te drinken!)Principe di Corleone, Nero d'Avola:
Tijdens onze vakantie op Sicilië in 2013, hebben we het dorp Corleone bezocht. Samen met een gids hebben we een wandeling door het dorp gemaakt, een museum bezocht, een bezoek gebracht aan een voormalig klooster en aan la Cascata delle due Rocche, de waterval van de 2 rotsen (alleen toen was er helaas maar 1 die stroomde). Tijdens de lunch in een restaurant midden in Corleone hebben we voor het eerst kennis gemaakt met deze heerlijke wijn : Principe di Corleone, Nero d’Avola. We zijn dan ook blij dat deze wijn terug is in ons assortiment en hopen dat u net zo van “de smaak van Sicilië” kunt genieten als wij. De vendemmia 2015 (oogst 2015) is uniek en alleen bij ons te verkrijgen in Nederland.
Salute!
(klik hier om deze wijn te bestellen of stuur een e-mail naar info@gustoditalia.nl)
-
Verona, september 2016
September 2016.
24 september, hoewel de herfst al officieel is begonnen, lijkt het hier in Verona nog volop zomer.
Het is een zonovergoten dag met volle terrassen en vandaag doen we het anders!
We bezoeken geen wijnboerderijen/ bedrijven, maar we gaan de stad in, de terrassen op en op zoek naar enoteca’s (wijnwinkels). We gaan de wijnen proeven die in deze stad worden geschonken.
Wat ons meteen opvalt is dat er vrijwel alleen wijnen op de wijnkaart staan die hier in de regio gemaakt worden. Verona ligt in de regio Veneto met een zeer oude wijnbouw. De traditionele wijnstijl van Veneto is mengwijn. Dit houdt in dat de wijn van diverse druivenrassen is gemaakt. En deze wijnen vinden we hier dus volop op het terras en in de bars. Van de rode wijnen zijn het de Valpolicella, de Valpolicella ripasso, de Amarone en de Bardolino die we tegenkomen en van de witte wijnen vooral de Soave en de Lugana.
Rondom de Arena di Verona vind je gezellige terrassen, waar je kunt eten maar waar je ook heerlijk van een wijntje kunt genieten. En in de kleine zijstraatjes vind je gezellige barretjes waar men met deze temperaturen lekker buiten voor de bar staan te genieten van "hun" wijnen. De smaak van Veneto proef je dus hier in Verona!
Klik hier voor onze rode wijnen uit Veneto. Klik hier voor onze witte wijnen uit Veneto.
-
Wijnreis van Bardolino...
Augustus 2016.We nemen je mee op een wijnreis van de Bardolino naar de Valpolicella.Dat Italië een wijnland is, zie je al vanaf het moment dat je het land binnenrijdt. Overal waar je kijkt zie je de wijngaarden met mooie grote trossen druiven, zowel rood als groen. Nu nog niet helemaal rijp natuurlijk, maar ze zijn al goed op weg om er een lekkere wijn van te maken.Een wandeltocht naar Rocca di Garda leidt ons eveneens door een mooie wijngaard. We lopen langs de wijnstokken met mooie, dikke druiven. Helaas was de eigenaar niet aanwezig, dus konden we geen informatie krijgen. Vanaf de wijngaard had je een adembenemend uitzicht op Lago di Garda, richting Bardolino. En vanaf de berg Rocca di Garda was het uitzicht nog veel mooier!
De volgende ochtend, zo rond 10.30 uur, stond er een wijnproeverij op het programma. Deze wijnproducent heeft zijn wijngaarden in 3 gebieden, Bardolino,Soave en Valpolicella.
Wij waren in Bardolino en kregen een rondleiding door de wijngaarden, we konden een kijkje nemen in de productieruimte, waar o.a. de tanks en de vaten staan en ter afsluiting een proeverij van hun wijnen.Zij maken gebruik van een moderne bouwsysteem, waardoor de druiven meer zonlicht krijgen en daardoor een hoger suikergehalte krijgen. 70% van de druiven worden machinaal geoogst, maar de druiven voor de Amarone wijn worden nog altijd handmatig geplukt om een betere kwaliteit te verkrijgen.De druiven gaan in een pers waarna het sap vervolgens verder rijpt in de tanks en vaten. De pers bevat geen pomp, de sappen gaan middels zwaartekracht over in de containers, zo komt er geen extra warmte bij. De Amarone zit 3 jaar in de vaten en rijpt nog 2 jaar na in de flessen.Hun opslagruimte is koel, altijd 16 graden en is donker. De luchtvochtigheid is rond 60 / 70%. Extra licht geeft meer oxidatie, vandaar dat het belangrijk is om deze omstandigheden goed in de gaten te houden. Ze bottelen hun eigen flessen, zo’n 700.000 flessen per jaar. De machine doet zo’n 3.000 flessen per uur.Één van de witte wijnen die ze maken, is de Soave Classico. Deze druiven worden op vulkanisch grond verbouwd, dat geeft de typische smaak met een bittertje bij de afdronk. Een heerlijke wijn voor op het terras.Tijdens het proeven was duidelijk te zien dat de grondsoort erg van belang is voor de druiven en uiteindelijk voor de druiven. De druiven voor de Bardolino wijn groeien op een lichtere grondsoort dan de druiven van de Valpolicella wijn. Het verschil is duidelijk te zien aan de kleur van beide wijnen. De Bardolino is licht rood, terwijl de Valpolicella heel donker is, zelfs een wat paarse kleur heeft.Tijdens het proeven merk je ook dat de wijnen die langer rijpen, heel anders van smaak zijn. De Bardolino is een veelal jonge wijn die je het beste binnen 2 jaar kunt drinken, terwijl de Valpolicella voller van smaak is en best 4 jaar kan liggen.
Het was mooi om te zien hoe de druiven vanaf de wijngaarden, via de pers, in de tanks belanden. Vervolgens rijpt iedere wijn weer anders en geen van de wijnen smaakt gelijk. Van witte wijn naar rosé, vervolgens van een lichte rode wijn naar de Amarone. Salute!
-
Luca Maroni, wijncriticus
Je hebt het vast wel eens gezien, een soort puntenmedaille op een wijnfles.
Er zijn verschillende beoordelingssystemen voor wijnen. Italiaanse wijnen worden veelal beoordeeld door Luca Maroni, een belangrijke en buitengewone persoon in de wereld van Italiaanse wijn. Deze bekende criticus proeft jaarlijks duizenden wijnen en brengt ieder jaar een wijngids uit “Annuario dei migliori vini italiani”. De hoogste score die Luca Maroni geeft is 99 punten. Vanaf 70 punten is een wijn goed, bij 80 punten is de wijn zeer goed en behaald de wijn 90 punten of meer, dan is het uitstekend.