Overige Wijnhuizen

Graag laten wij u meer zien over de wijnhuizen die al onze heerlijke Italiaanse wijnen produceren. In het submenu vindt u meer informatie.

Subcategorieën

 • Cantine Paradiso, Puglia

  De geschiedenis van het wijnhuis Cantine Paradiso begon in 1954 met (nu) opa Angelo. Hij trouwde jong, kreeg 4 kinderen en realiseerde met hun hulp zijn droom om een wijnmakerij te bouwen. 

   

  Al drie generaties lang cultiveert de familie Paradiso wijnstokken in Puglia, een gebied met eeuwenoude wijntradities. In 1954 gooide grootvader Angelo, destijds een boer zoals de velen die in die tijd het Apulische platteland bevolkten, het roer om. Samen met zijn vier kinderen bouwde hij zijn droom, een kelder die tot op de dag van vandaag de centrale kern vormt waarrond het hele bedrijf zich heeft ontwikkeld.

  In de daaropvolgende jaren verbeterden en breidden de vier kinderen de kelder uit, verwierven nieuwe gronden en ontwikkelden het bedrijf verder. Tegenwoordig zet Angelo, de kleinzoon van de oprichter, het werk voort dat meer dan zestig jaar geleden begon.


  In deze zestigjarige geschiedenis heeft de Paradiso-familie altijd veel belang gehecht aan het behoren tot dit unieke land, het versterken van de wijnbouwcultuur van het gebied en het voortdurend verbeteren van de kwaliteit van de productie in de loop van de tijd. De continu verkregen resultaten bevestigen de keuzes van drie generaties praktische wijnmakers, verbonden met traditie en gevoelig voor innovatie.

  De gebottelde wijnen zijn geproduceerd op 20 hectare eigen wijngaarden.

   

   

  Op 19 januari 2020 heb ik dhr. Angelo Paradiso in Nederland ontmoet. Op dit moment is hij de 3e generatie in het wijnhuis. Op zijn advies heb ik ook de rode wijn 1954 Primitivo geproefd en ik was aangenaam verrast. Uiteraard heb ik deze wijn daarna aan mijn wijnaanbod toegevoegd, maar ook de fantastische Angelo Primo, Nero di Troia.

   1954 MAGNUM.JPG

 • Fosso Corno, Abruzzo

  Fosso Corno is een jong Italiaans wijnbedrijf, met een grote ambitie. Ze willen de beste producent van de regio Abruzzo worden. Door constant het vinificatieproces te verbeteren, streven ze ernaar de kwaliteit van hun wijnen naar een hoger niveau te brengen. Hierbij wordt niets aan het toeval overgelaten. In de wijngaard is voornamelijk Montepulciano aangeplant (het traditionele druivenras van Abruzzo), maar daarnaast zijn ook internationale rassen zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc aangeplant.

   

  Het bedrijf bevindt zich in Roseto degli Abruzzi, in de provincie Teramo en beslaat ca. 30 ha aan wijngaarden op een heuvel met aan de ene kant een geweldig uitzicht op de Adriatische zee en aan de andere kant op de imposante bergen van de Gran Sasso.

  Dit royale land staat bekend om zijn typische wijnen. De groeiende belangstelling voor de Montepulciano wijnen, geproduceerd in de regio Abruzzo, bracht hun familie ertoe dit landgoed in 2001 te kopen. In 2002 werden alle bestaande wijngaarden ontworteld en vervangen door nieuwe wijngaarden. Tussen januari en februari 2003 werden 9 hectare Montepulciano geplant. Nog eens 11 hectare werd geplant tussen 2004 en januari 2005.

  Maar het werk is nog niet afgelopen. Ze blijven steeds bezig met het maken van een product van de hoogste kwaliteit. Dit betekent serieus werk en wijngaardverzorging. 

   

  Op 19 januari 2020 hebben we dhr. Marco Biscardo in Nederland ontmoet en samen de nieuwe Montepulciano d’Abruzzo DOCG Colline Teramane, Il Grande Silenzio geproefd. Een zeer bijzondere wijn met een mooi verhaal! Ook hebben we besproken dat we zeker een bezoek gaan brengen aan dit mooie wijnhuis in d’Abruzzo.

    gallery-cantina-esterno-2.jpg

 • Renzo Masi / Fattoria...

  De familie Masi is een wijnbouwfamilie in hart en nieren en maakt al wijn in de Chianti-streek sinds 1900. Het wijnhuis ligt in het bekende wijndorp Rufina, waar ze Chianti, Chianti Riserva en een aantal modernere stijlen maken. Bijvoorbeeld de Rosso di Toscana ‘Erta e China’, wat letterlijk ‘omhoog en omlaag’ betekent, refererend naar de handmatige oogst in de cru’s van Rufina. Daarnaast maken ze sinds kort ook een voor Toscaanse begrippen redelijk unieke Appassimento-stijl van Sangiovese en Syrah, genaamd Contrappasso.

   

  Fattoria di Basciano is het landgoed dat sinds begin 1900 eigendom is van de familie Masi. Het is gelegen in het hart van het Chianti Rufina-gebied, op de top van een heuvel met uitzicht op de Argomenna-vallei aan de ene kant en de rechteroever van de rivier “Sieve” aan de andere kant.

   

  Op 19 januari 2020 hebben we Paolo en Giorgio Masi in Nederland ontmoet en hebben wij o.a. een verrassende rosé mogen proeven, een zoete rosé gemaakt van de Sangiovese druiven. Een heerlijke dessertwijn of voor de liefhebbers van zoete wijnen.

 • Banfi, Toscane

  Het landgoed werd in 1978 verworven door de familie Mariani en is het wijnhuis Banfi opgericht door de  Italiaans-Amerikaanse broers, John en Harry Mariani.

  In die jaren kochten de broers John en Harry ook Bruzzone, een historische wijnmakerij in Piemonte dat is opgericht in 1860 en gespecialiseerd is in de productie van mousserende wijnen. Dit staat tegenwoordig bekend als Banfi Piemonte.

   

  Gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Orcia en Ombrone, strekt het landgoed Banfi zich uit langs de zuidelijke hellingen van de gemeente Montalcino over een terrein van 7.100 hectare; een derde van het landgoed staat onder gespecialiseerde wijnranken en de balans wordt verdeeld tussen olijfgaarden, graanvelden, pruimenbomen, truffelstandaarden, bos en struikgewas.

   

  Het landgoed wordt gedomineerd door een fraai gerestaureerd middeleeuws kasteel, waarin zich een glasmuseum, een wijnwinkel en twee restaurants bevinden. Daarmee is het een bezoek meer dan waard.

  Ook in de kelder is het een en al perfectionisme. De wijnen rijpen op grote traditionele foeders van Slavonisch eiken en barriques van het beste Franse eiken. Het hout voor de barriques wordt door de wijnmakers persoonlijk geselecteerd in de Franse bossen en gedroogd onder hun toezicht – van essentieel belang voor de kwaliteit van de tannines in de wijnen. Het hout wordt niet te sterk gebrand en de vaten zijn wat groter dan de gangbare barriques, om de houtinvloed niet te veel in de wijnen te laten spreken. Het resultaat vinden we in het glas: prachtige, uitgebalanceerde wijnen, niet alleen grote Brunello’s, maar ook bijzondere tafelwijnen, zowel rood als wit.

  banfi.jpg  

 • Biscardo Vini, Veneto

  Het bedrijf Mabis is opgericht in 1878 door Terenzio Biscardo.

  Na de tweede wereldoorlog werden er door de zoon en opvolger Luigi grote investeringen gedaan omtrent vinificatie en botteling, mede hierdoor liepen ze in de regio voorop. Daardoor werd hun wijn verkocht door heel Europa, maar ook de USA en Engeland. 

  De erven Maurizio en Martino zwaaien hedendaags de scepter en zetten hun ontwikkeling in kwaliteit en innovatie voort. Martino is een veel gevraagd persoon in de wijnwereld mede door zijn brede kennis omtrent wijn.

   

  Hun wijnen staan bekend om hun gevaarlijke drinkbaarheid en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

  trilogia-1-644x1024.jpgEnigma.jpg

 • Montresor, Verona...

  Net ten noorden van Verona ligt Cantine Giacomo Montresor. Montresor is een Italiaans wijnhuis met een lange historie en traditie van wijn maken, die zijn oorsprong vind in Orléans in het hart van Frankrijk, waar Claude de Montresor hertog was rond 1600. In 1892 komt de familie naar Veneto waar ze een wijnhuis oprichten, dat nu behoort tot de traditionele wijnhuizen voor Amarone en Ripasso.

  Op 02 mei 2022 heb ik dit wijnhuis bezocht. Dit jaar viert het wijnhuis haar 130 jarig bestaan. Uiteraard heb ik mijn bezoek in een blog omschreven, deze kunt u HIER lezen.

  De focus van Montresor ligt op de productie van DOC-wijnen, typerend voor de regio rondom Verona in de Veneto-streek: Soave, Valpolicella, Bardolino, Valpolicella Ripasso en Amarone. Daarnaast maakt Montresor ook Prosecco. Montresor staat met name bekend om zijn verschillende Amarone-wijnen, afkomstig uit verschillende wijngaarden, namelijk de Fondatore, de Capitel della Crosara en de Satinata (die opvalt door zijn beroemde zwart-satijnen fles).

  DSC03464.JPG  

   

   

 • Paolo Manzone, Piemonte

  Paolo Manzone is een mooi, klein familiebedrijf met ca. 14 ha aan wijngaarden, opgericht in 1999. Het wijnhuis is gevestigd in Serralunga d'Alba in Piemonte. Paolo Manzone werkte vroeger als wijnmaker, maar zijn wens was altijd om zelf wijnen te produceren van eigen wijngaarden. Inmiddels is dat gelukt en bezit hij eigen wijngaarden, waar hij met moderne visie wijn van maakt.

   

  Naast wijngaarden in de cru Meriame bezit Paolo Manzone ook wijngaarden net iets ten oosten van de Barolo DOCG, in het dorp Sinio. In deze wijngaarden staan Arneis, Dolcetto, Barbera en Nebbiolo aangeplant. Paolo Manzone maakt er moderne, fruitgerichte wijnen mee. Door de relatief kleine productie is Paolo in staat om zelf 100% controle te hebben op iedere stap in het proces: van de druif tot aan de verkoop van zijn wijnen.

   

  Ik heb Paolo en zijn vrouw op zondag 15 januari 2023 ontmoet, we hebben een heel leuk gesprek gehad over hun wijnhuis en wijnen en ons gesprek afgesloten met de belofte dat we hun wijnhuis zeker komen bezoeken.

  2.jpg  

 • Cordara Piemonte
  Claudia Cordara is eigenaresse van het mooie, kleinschalige wijnhuis Cordara. Het wijnhuis is een echte familiebedrijf, op dit moment wordt Claudia bijgestaan door haar ouders en haar zoon.
  Al 4 generaties lang maakt het wijnhuis Cordara fantastische authentieke wijnen in Piemonte. De wijngaarden bevinden zich in Castel Boglione, een klein stadje in de provincie Asti. De naam van het stadje is afgeleid aan de naam van een dichtbij gelegen rivier, Boglione. 
  De ongeveer 5 ha aan wijngaarden zijn aangeplant met o.a. de volgende druifsoorten:
  - Barbera – Cortese – Freisa – Brachetto – Dolcetto – Grignolino
  De wijnen worden in kleine oplagen geproduceerd, want kwaliteit vindt ze belangrijker dan kwantiteit!
  Ook wordt er veel aandacht besteed aan het etiket van de fles, zodat het niet alleen heerlijk is om te drinken, maar ook een mooie uitstraling heeft in uw wijnkast of op tafel.
  In januari 2019 mochten wij Claudia Cordara bij ons thuis ontvangen en zijn we met elkaar in gesprek gekomen. Wij importeren onderstaande wijnen rechtstreeks van het wijnhuis, uiteraard staat het nog in de planning om het wijnhuis te gaan bezoeken.
  Geniet van de smaak van Piemonte!
 • Marco Porello, Piemonte

  Marco Porello is een wijnhuis dat in 1930 is opgericht door Cesare Porello. Marco, inmiddels de 3e generatie, runt het wijnhuis sinds 1994.

  De prachtige, steile wijngaarden van Marco Porello liggen in het hart van de Langhe. Daar maakt Marco een zeer breed scala aan wijnen, van Moscato tot Nebbiolo, en van Barbera tot Arneis. Tenslotte heeft hij een kleine wijngaard met de druivensoort Vermentino, die in Piemonte onder de naam Favorita door het leven gaat. Stuk voor stuk wijnen die de diversiteit van Piemonte typeren en zeer representatief zijn voor wat het gebied te bieden heeft.

 • Decugnano dei...

  Claudio Barbi heeft het wijnhuis opgericht in 1973, de huidige eigenaar is Enzo Barbi, de zoon van de oprichter. Het wijnhuis heeft ca. 30 ha aan wijngaarden op een heuvel ten noordoosten van Orvieto in Umbrië. Al hun wijnen hebben een onwijs zuiver karakter met veel minerale tonen. De naam van de witte wijn Mare Antico “Oude Zee” refereert nog naar de ondergrond, omdat hier vroeger een binnenzee lag. De rode A.D. 1212 verwijst naar het jaar van oprichting.

  Claudio is al geruime tijd op zoek naar een wijnhuis waar hij zich kan specialiseren in kwaliteitswijnen, als hij stuit op het verlaten landhuis ‘Decugnano’ in Orvieto. Het landschap valt hem op vanwege het prachtige terroir en hij besluit dan ook het landgoed te kopen en om te dopen tot Decugnano dei Barbi. Het landgoed was vroeger in handen van de kerk: al sinds 1212 werd er wijn verkocht.

 • Borgo dei Posseri,...

  Borgo dei Posseri is een jong en modern wijnhuis (opgericht in 2000) gelegen op een hoogte van ruim 500 meter in Posso Basso tussen Trento en Verona. Het bedrijf is totaal ca. 230ha groot, verspreid over ca. 20 wijngaarden. Op hun wijnflessen uit Trentino staan een soort “nickname” genoemd. De Pinot Nero heeft als naam “Paradis”, dit verwijst naar de wijngaarden die zich op de top van de berg bevinden (ca. 550m) en dat daardoor de wijnranken bijna de hemel “het paradijs” aanraken.

  Met de Dolomieten in de achtertuin zou het wijnhuis niet misstaan op de lokale ansichtkaarten. In deze beeldschone setting liggen de wijngaarden van Borgo dei Posseri. De wijngaarden liggen in unieke micro-terroirs, waarbij de bergen enorm van invloed zijn op de stijl van de wijnen. De witte wijnen zijn allen zeer fris en modern gemaakt. De Merlot en de Pinot Noir krijgen beiden houtrijping.

   

 • Ca'Lojera, Lago di Garda

  Een klein wijnhuis, opgericht in 1992 door Ambra en Franco Tiraboschi , met ca. 18 ha aan wijngaarden met voornamelijk Trebbiano di Lugana druiven. De wijngaarden liggen op de witte kleigronden, wat vroeger nog de bodem van het Gardameer was. Het Gardameer (het grootste meer van Italië) is in de loop van de jaren een stuk kleiner geworden. Hun jaarlijkse totale productie is ca. 200.000 flessen wijn. Ze maken alleen wijn van hun eigen druiven uit hun eigen wijngaarden.

  Dat de Lugana hun specialiteit is, kun je zeker proeven, wat heerlijke witte wijnen zijn dit!

  Een leuk, klein wijnhuis met mooie exclusieve Lugana’s.

  Lees HIER mijn blog over mijn bezoek aan dit wijnhuis.

  Gusto d'Italia bij Ca'Lojera Lago di Garda

  Gusto d'Italia bij Ca'Lojera Lago di Garda

Actieve filters