Banfi, Toscane

Het landgoed werd in 1978 verworven door de familie Mariani en is het wijnhuis Banfi opgericht door de  Italiaans-Amerikaanse broers, John en Harry Mariani.

In die jaren kochten de broers John en Harry ook Bruzzone, een historische wijnmakerij in Piemonte dat is opgericht in 1860 en gespecialiseerd is in de productie van mousserende wijnen. Dit staat tegenwoordig bekend als Banfi Piemonte.

 

Gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Orcia en Ombrone, strekt het landgoed Banfi zich uit langs de zuidelijke hellingen van de gemeente Montalcino over een terrein van 7.100 hectare; een derde van het landgoed staat onder gespecialiseerde wijnranken en de balans wordt verdeeld tussen olijfgaarden, graanvelden, pruimenbomen, truffelstandaarden, bos en struikgewas.

 

Het landgoed wordt gedomineerd door een fraai gerestaureerd middeleeuws kasteel, waarin zich een glasmuseum, een wijnwinkel en twee restaurants bevinden. Daarmee is het een bezoek meer dan waard.

Ook in de kelder is het een en al perfectionisme. De wijnen rijpen op grote traditionele foeders van Slavonisch eiken en barriques van het beste Franse eiken. Het hout voor de barriques wordt door de wijnmakers persoonlijk geselecteerd in de Franse bossen en gedroogd onder hun toezicht – van essentieel belang voor de kwaliteit van de tannines in de wijnen. Het hout wordt niet te sterk gebrand en de vaten zijn wat groter dan de gangbare barriques, om de houtinvloed niet te veel in de wijnen te laten spreken. Het resultaat vinden we in het glas: prachtige, uitgebalanceerde wijnen, niet alleen grote Brunello’s, maar ook bijzondere tafelwijnen, zowel rood als wit.

banfi.jpg  

Actieve filters